BYE BYE ZONNEBANK
Dit is voor veel Australiërs vanaf 1 januari 2015 realiteit. De Australische overheid heeft naar aanleiding van onderzoek besloten om alle zonnebanken te verbieden en ze te laten verwijderen uit de zonnestudio’s. In Brazilië waren zonnebanken al vanaf 2009 verboden. Naar verwachting zullen meer landen volgen. De zonnebank viel altijd in de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens’, maar is in 2009 verplaatst naar de hoogste risicocategorie op het krijgen van kanker.
De Europese commissie heeft naar aanleiding hiervan de leeftijdsgrens voor het gebruik van zonnebanken gesteld op 18 jaar.
Overheden kunnen regels opstellen, maar het is veel belangrijker dat er een bewustwording bij een ieder ontstaat waarom het zo schadelijk is.
Wat zeggen de wetenschappers over zonnebank gebruik:
Het is door verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat zonnen onder de zonnebank huidkankerverwekkend is. In 2009 gaf de Wereldgezondheidsorganisatie zonnebanken het predicaat ‘kankerverwekkend’ en zijn zonnebanken nu geclassificeerd onder dezelfde categorie als asbest.
Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Minnesota hebben ontdekt dat het gebruik van de zonnebank de aanmaak van melanomen blijkt te stimuleren, één van de ernstigste vormen van huidkanker. De onderzoekers concludeerden dat het niet uitmaakt onder wat voor zonnebank of hoe lang mensen onder de zonnebank gaan. Het risico op melanomen neemt toe met 74 procent. Note: een melanoom hoeft maar 1mm diep in je huid te groeien om in je bloedstroom te komen. En dan kan de kanker zich verspreiden naar andere delen van je lichaam (cancer institute NSW). Ook al is de melanoom weggesneden, kan de kanker maanden of jaren later tot uiting komen in andere delen van het lichaam!
Een ander onderzoek wees uit dat als je voor je dertigste onder de zonnebank gaat, je 75 procent meer kans hebt op huidkanker. Uit het onderzoek is ook gebleken dat mannen en vrouwen die minstens eenmaal in hun leven onder een zonnebank waren gaan liggen, veel meer huidkanker vertoonden dan mannen en vrouwen die dit nooit gedaan hadden.
Een Amerikaanse professor dermatoloog van de Universteit van North Carolina stelt dat zonnebanken meer intens zijn en daarom gevaarlijker is dan zonnen in de zon. En dat zonnebank verslavend kan worden, omdat bewezen is dat er endoferine vrijkomt onder de zonnebank (note ook tijdens zonnebaden), waardoor het goed voelt en mensen terugkomen voor meer.
Nederlandse dermatologen adviseren om niet vaker dan één keer per maand onder de zonnenbank te gaan en maximaal 10 keer per jaar. Deze mening wordt niet gedeeld door dermatologen uit andere landen, zij raden het gebruik van zonnebank af!
Jaarlijks komen er 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij, dat is een stijging van 75 procent.
Gevolgen van zonnebank gebruik:
Onder een zonnebank doe je in een korte periode veel UV-A en UV-B licht op. De invloed van deze UV-stralen op onze huid kunnen onder andere:
– Vroegtijdige huidveroudering veroorzaken (UVA: rimpels en leerachtige huid). Een zonnebank droogt je huid namelijk uit; het vocht in je huid wordt simpelweg verdampt. Bovendien wordt de kwaliteit en kwantiteit van elastine en collageen in je huid minder. Hierdoor wordt je huid leerachtig.
– De pigmentatie stimuleren (UVA en UVB).
– Bij te hoge dosissen de huid verbranden (vooral UVB).
– Het immuunsysteem verzwakken (UVA).
– De vorming van huidkankers, waaronder de gevaarlijkste maligne melanoom is, in de hand werken. Door UV-stralen kunnen veranderingen of abnormale chemische verbindingen in het DNA optreden, die op hun beurt kunnen leiden tot veranderingen in het gedrag van de cel. Celdeling en verdubbeling van het abnormale DNA kunnen leiden
– Acute en chronische aandoeningen aan de ogen kunnen veroorzaken. De ogen worden aangetast of beschadigd door de hoge doseringen UV-straling. Zodoende kan zonnebanken zorgen voor vertroebelde ooglenzen, “sneeuwblindheid” of lasogen, staar en netvliesverbranding.
Veel gehoorde zonnebank argumenten:
“Ik wil mij alvast voorbruinen voor ik op vakantie ga, zodat ik niet verbrand!”
Aangezien zonnebanken voornamelijk UVA-licht uitstralen en vrijwel geen UVB-licht, beschermen zonnebanken niet tegen zonverbranding. UVA-licht zorgt voor een relatief snelle bruining door een verandering in het al aanwezige huidpigment (melanine). Dit is zogenoemde directe pigmentatie, maar deze duurt slechts enkele uren en geeft weinig bescherming. Veel belangrijker is de bruining die pas na 3 dagen ontstaat door toename en snellere verspreiding van het pigment in de opperhuid. Deze vertraagde bruining wordt veroorzaakt door UVB-licht. Tegelijkertijd wordt de opperhuid dikker onder invloed van UVB-licht en dat geeft extra bescherming tegen zonlicht.
“Ja maar onder de zonnebank maak je ook vitamine D aan!”
Voor de aanmaak van vitamine D hoef je niet onder de zonnebank. De vitamine D aanmaak die je van het liggen onder de zonnebank krijgt, wordt zwaar overschat. In de zonnebank zitten te weinig UVB stralen. Die zijn juist nodig om vitamine D aan te maken. Bovendien maak je steeds minder vitamine D aan naarmate je bruiner wordt. Als je vaak onder de zonnebank gaat, dan is de aanmaak van vitamine D dus zelfs te verwaarlozen. Het blijkt dat je met een kwartier tot een half uurtje zon per dag op je gezicht en je handen al voldoende vitamine D kunt aanmaken.
“Ja, maar ik smeer me in als ik onder de zonnebank ga!”
Nee, insmeren helpt niet, het gaat immers om de hoeveelheid DNA-schade die je oploopt. Vergelijk het maar met een filtersigaret: de filter beschermt ook niet tegen kanker.
”‘Een zonnebank kan geen kwaad omdat je niet verbrandt”.
Dat is dus niet waar. Iemand die bruin wordt, loopt per definitie DNA-schade op, en die schade is groter naarmate het bruinen sneller verloopt. Verbrand je wel onder de zonnebank dan vergroot je de kans op huidkanker aanzienlijk.
Een zon(-nebank)gebruinde huid is dus in feite een beschadigde huid een huid in stress/trauma. En deze zon(-nebank) beschadiging is niet gelijk zichtbaar, dus ga voorzichtig om met het grootste orgaan wat je beschikt! En hopelijk zeg jij nu ook bye bye zonnebank!